1 Şubat 2012 Çarşamba

Hepimiz Pardusuz! Diyebilir miyiz...

Evet sanırım Türk halkı son günlerde buna benzer cümlelerle tepkisini gösteriyor. İşe yarayıp yaramadığını bilemem. Çokta sevdiğim bir slogan olmamıştır benim için. Ama bazen çok ses getirdiği olağandır. Şimdi de ben Pardus için ses çıkartmak istedim.

Birileri öldüğü zaman onun yanında olduğumuz belirtmek için hepimiz bir anda o kişinin ismine büründük. Ona yapılan haksızlık insanlığa yapılan bir haksızlık diyerek göğüs gerildi sokaklarda. Falan filan... Hepimizin bildiği şeyler bunlar, bugünkü konu Özgürlük!..


Bugünlerde bir fikrin, bir topluluk projesinin çırpınış sesleri var. Özgür bir düşüncenin kaderine terk edilmiş öksüz bir hayat mücadelesi var. Fikir babası olan TÜBİTAK, özgür yazılım olan Pardus projesinden elini çekti. Evet bir insanın ölümü canlıları etkiler. Ama bir düşüncenin söndürülmesi, hele hele insanların hayatının büyük bir bölümünü kapsayan teknolojide, özgürlük fikrini savunan, hatta sloganları "Özgürlük İçin!" olan, bir topluluk projesinin ölümü hepimizi etkilemeli. Sanırım hepimiz Pardusuz diyemeyiz, ama sanal alemde bize özgürlüklerle buluşturan bir yapı için herkes bir tepki verebilir. Yazılımcı değilim, olamam da... Ama birçok yazılımcıların desteği olmazsa, sanırım Pardus fi tarihinde kalacak. Aynı zamanda Pardus'tan elini çekenler için de kara bir leke olacak. Arada sırada tasarımla uğraşan için sanırım Pardus'a yardımım pek olmaz. Ama insan tepki veremeden duramıyor.


Ben birincil olarak Pardus'u kullanmasam da, yani daha çok Ubuntu işletim sistemini kullansam da her zaman yayınlarını ve gelişmeleri takip etmişimdir. Ubuntu dergisinde yer aldığım zamanlarda acaba "Özgürlük İçin" dergisinde yada "Pardus e-dergi" de yardıma ihtiyaç var mı diye aklımdan geçirmişimdir. Umarım sıkıntılı dönemleri geçer ve ileride bir gün herkesin kullanmak için can atacağı bir işletim sistemi olur. Zor zamanlar geçiren topluluk projesinin kıymetini ileride herkes anlar. Ve umarım bu sıkıntılar sadece bir tecrübe olarak kalır ve projenin sonlandırılmasını görmeyiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder